SIBIRSKA MAČKA: Kdo smo...

Smo prvo registrirano vzrejališče sibirskih mačk v Sloveniji. Smo ponosni in aktivni člani Felinološkega društva Ljubljana, ki spada v Zvezo felinoloških društev Slovenije in deluje pod okriljem mednarodne asociacije FIFe. 

 

Naša sibirska zgodba se je pričela 2012, ko smo v naš dom sprejeli našo prvo sibirsko mačko in pričeli z razstavljanjem. V to čudovito pasmo smo se popolnoma zaljubili in vzbudila se je želja, da bi jo predstavili tudi drugim. Veseli smo, da nam je s podporo dolgoletnih vzrediteljev te pasme iz tujine to tudi uspelo. Smo najstarejše vzrejališče sibirk v Sloveniji ter tudi eni izmed prvih vzrediteljev te pasme na tem območju Evrope.

 

SI*Inishka's Winter je registrirano vzrejališče od leta 2013. Leta 2017 smo zasedli 1. mesto v tekmovanju slovenskih vzrejališč na razstavah v 2. (srednjedolgodlaki) kategoriji. Istega leta je naša mačka zasedla 1. mesto med vsemi srednjedolgodlakimi mladiči v razredu 7-10, leta 2018 pa sta dve naši mački osvojili 1. mesto v razredih 4-7 in 7-10. 

 

 

Naše vzrejališče je poimenovano po naši prvi sibirski muci Inishki. Beseda Winter (zima) predstavlja letni čas, ki je njej najljubši in ki ga s pasmo Sibirska mačka nekako najbolj povezujemo.


SIBIRSKA MAČKA: Kaj počnemo...

Vzrejamo izključno tradicionalne sibirke in se zavzemamo za ohranitev njihovega naravnega, starodavnega videza. Naše vzrejne muce prihajajo iz svetovno priznanih linij sibirk, ki slovijo po svojem čudovitem tipu (videzu), zdravju ter karakterju. Ponosni smo, da imamo v naši vzreji tudi linijo, ki je popolnoma tradicionalna, brez vsakega mešanja s color-point (neva masquerade) mačkami. 

 

Smo majhno vzrejališče z majhnim številom mačk, za katere skrbimo kot za lastne otroke. Naše muce jedo kvalitetno hrano, imajo neskončen kup igrač in pripomočkov, rade spijo kar pri nas v postelji ter z nami potujejo v tujino na razstave.

 

Kljub temu, da za sibirke ni predpisanih obveznih zdravstvenih testov, ker načeloma veljajo za zdravo pasmo, so naše mačke redno genetsko in/ali ultrazvočno pregledane na HCM, PKD, Coronavirus ter vse druge bolezni, ki jih je trenutno možno detektirati z genetskim testom. Naše načelo je, da je potrebno delati na preventivi, zato v preventivne teste in vzrejne preglede vlagamo veliko več, kot je nujno potrebno. 

 

Naše mačke so kot prvo članice naše družine, in šele nato vzrejne muce. Smo manjše vzrejališče kar pomeni, da imamo le redko več kot eno ali dve legli na leto. Zato je včasih, če si želite našega mladička, potrebno kar nekaj potrpežljivosti in čakanja na pravega. 


fotografija: Casarsa
fotografija: Casarsa

Naše sibirske mačke v medijih

Poleg obiskovanja razstav smo z našimi mucami nekajkrat sodelovali tudi pri predstavitvah pasme Sibirska mačka v medijih. Kratek članek o sibirkah si lahko preberete na www.zurnal24.si. Za revijo Mucek smo pred nekaj leti napisali tudi predstavitev pasme, ki jo lahko preberete tukaj. Sodelovali smo tudi z RTV SLO pri prispevku v oddaji O živalih in ljudeh. Naša Ray je bila tudi fotomodel za trgovino z mačjimi igračkami, kako krasi naslovnico kataloga pa si lahko ogledate tukaj in tukaj. Naša Ferrara je nastopila kot model v posnetku pravilne uporabe izdelka EnteroZOO. Naš Jaska pa je nastopil v reklami ob 20-letnici A1 Slovenija. Naša Chansey je bila obraz reklamnih plakatov za Veliko mediteransko razstavo 2019 v Ljubljani

 

Odgovorna vzreja predstavlja nenehno učenje tako o vzreji nasploh, kot o pasmi sami, zato bi danes tudi sami v določenih naših prispevkih o pasmi  marsikaj spremenili, popravili, dodali... V kolikor imate kakšno specifično vprašanje o pasmi nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali.